Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014

Συνταξιοδότηση εκπαιδευτικών



Με αφορμή το γεγονός ότι ο Υπουργός Παιδείας δεν υπέγραψε μεγάλο μέρος των αιτήσεων συναδέλφων εκπαιδευτικών για συνταξιοδότηση που είχαν εγκριθεί από το ΚΥΣΔΕ, η ΕΛΜΕ Αργολίδας επαναφέρει το πάγιο αίτημα του κλάδου να συνταξιοδοτείται ο καθηγητής με βάση τον δικό του προγραμματισμό όποτε το επιθυμεί, εφόσον έχει θεμελιώσει
δικαίωμα συνταξιοδότησης, όπως ακριβώς και οι άλλοι εργαζόμενοι του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Διαφορετικά, διαιωνίζεται μία κατάφωρη αδικία σε βάρος συναδέλφων που ενώ έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης υποχρεώνονται να παραμένουν στην υπηρεσία ακόμη και ένα ολόκληρο διδακτικό έτος επιπλέον!
Δεδομένου ότι υπάρχει και τώρα η δυνατότητα να συνταξιοδοτούνται στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, υπό προϋποθέσεις, συνάδελφοι εκπαιδευτικοί, εκτιμούμε πως αυτό θα μπορούσε να επεκταθεί πλέον σε όλους όσοι έχουν θεμελιώσει δικαίωμα και υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης. Η υπηρεσία οφείλει να γνωρίζει κάθε φορά τον ακριβή αριθμό των εκπαιδευτικών που εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία και να φροντίζει εγκαίρως για την κάλυψη των όποιων κενών δημιουργηθούν. Άλλωστε, γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο ο κλάδος συναινεί στην ύπαρξη του θεσμού των αναπληρωτών. Δεν είναι επομένως ευθύνη των συναδέλφων η όποια αναστάτωση προκαλείται στα σχολεία από τις αποχωρήσεις στη διάρκεια του σχολικού έτους.
Η αναστάτωση προκαλείται από πράξεις ή παραλείψεις του ΥΠΑΙΘ (συγχωνεύσεις τμημάτων, διαθεσιμότητες συναδέλφων-κατάργηση τομέων στα ΕΠΑΛ και ουσιαστικός εξοβελισμός των  μαθητών από την τεχνική εκπαίδευση, περιφερόμενοι συνάδελφοι από σχολείο σε σχολείο έως πέντε σύμφωνα με τον νόμο, καθυστέρηση πρόσληψης αναπληρωτών - φέτος προσελήφθησαν αρχές Δεκέμβρη με αποτέλεσμα χιλιάδες χαμένες διδακτικές ώρες)
Επιπλέον, είναι τουλάχιστον ακατανόητο, να στερείται το δικαίωμα της συνταξιοδότησης ένας αριθμός συναδέλφων τη στιγμή που ικανοποιούνται οι αιτήσεις άλλων. Αυτό προκαλεί εύλογες υπόνοιες για επιλεκτική μεταχείριση συναδέλφων και για διαιώνιση του καθεστώτος της ευνοιοκρατίας.
Τέλος, δεν είναι δυνατόν, ειδικά στις παρούσες δύσκολες για όλους τους εργαζόμενους συνθήκες, να αγνοούνται οι ιδιαιτερότητες του επαγγέλματος  του εκπαιδευτικού.

Ζητάμε να υπογραφούν οι αιτήσεις συνταξιοδοτήσεων των συναδέλφων που έχουν εγκριθεί από το ΚΥΣΔΕ.

Ζητάμε να αρθεί  η άδικη μεταχείριση εις βάρος των εκπαιδευτικών.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Αργολίδας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου